Cum alegem periuta de dinti potrivita pentru noi?
Periutele dentare pot fi manuale sau electrice.
Cele manuale au au perii moi, medii sau tari.
Cele mai recomandate sunt cele cu cap mic pentru ca permit o buna igienizare a molarilor, in spatele acestora. Periutele cu peri medii curata bine dintii fara sa raneasca zonele gingivale.
La pacientii cu inflamatii gingivale sau parodontita marginala cronica sunt recomandate periutele dentare cu peri moi.
Indiferent de categorie, periuta trebuie schimbata la cel tarziu la un interval de 2-3 luni, deoarece se deterioreaza in timp si acumuleaza microbi. Este important sa nu fie depozitata in spatiul umed, deoarece acesta favorizeaza inmultirea bacteriilor. Capacelele de plastic ale periutelor se folosesc doar la transportul acestora.
Cum alegem pasta de dinti potrivita?
Pasta de dinti prezinta un continut complex de substante care lupta impotriva bacteriilor din cavitatea bucala si protejeaza dintii de depunerea placii bacteriene si implicit de formarea cariilor.
Se recomanda:
– Cele care lupta impotriva sensibilitatii dentare la pacientii cu hiperestezii dentinare;
– Cele cu clorhexidina, la pacientii cu gingivite cronice sau afectiuni parodontale;
– Cele cu fluor, in special la copii;
Specialistii apreciaza ca o igienizarea corecta a cavitatii bucale reduce riscul de carie cu 95%. Restul de 5% depinde de materialul genetic mostenit al pacientului si de obiceiurile alimentare ale acestuia.
Daca dupa 3 zile de periaj corect efectuat gingiile continua sa sangereze, inseamna ca persista inflamatia gingivala sau pacientul are probleme parodontale, iar prezenta la medicul stomatolog devine o prioritate.