Contactează-ne!

Noutăți

Cum sa ne pastram o dantura sanatoasa?
Principalul pas in mentinerea unei cavitatii bucale sanatoase si curate este periajul dentar.
Desi pare simplu, o igiena dentara corecta depinde de mai multi factori: tehnica periajului, tipul de pasta si periuta folosita, frecventa zilnica a periajului dentar.
Verificarea igienei dentare se poate face folosind indicatori de placa (Plaque Agent) care vor colora placa bacteriana de pe dinti in albastru, daca folosim solutie sau rosu daca folosim tablete.

 Cat de des ar trebui sa ne spalam pe dinti?
Ideal ar fi sa ne spalam pe dinti dupa fiecare masa, minim de 2 ori pe zi, seara si dimineata. Periajul de seara, inainte de culcare este cel mai important. Se indeparteaza astfel resturile alimentare din cavitatea bucala pe timpul noptii si se previne formarea placii bacteriene, atat de mult incriminate in aparitia cariilor dentare si a afectiunilor parodontale.

Cum sa ne spalam corect pe dinti?
Este bine sa incepem periajul dentar seara cu o arcada, iar dimineata cu cealalta arcada. Vom folosi astfel echilibrat aceeasi presiune pe dintii de pe ambele arcade. Punem pasta de dinti pe periuta dentara (electrica sau manuala) fara sa o udam si intindem uniform continutul pe toti dintii.
Incepem cu molarii din partea stanga pentru dreptaci sau partea dreapta pentru stangaci. Ordinea corecta este molari-frontali-molari, curatand intai fetele orale (spre limba sau palat) si la final cele dinspre obraji (vestibulare). Periajul fetelor verticale (orale si vestibulare) se face maturand dintele dinspre gingie spre dinte, pozitionand periuta la 45 de grade fata de axul dintilor, evitand astfel patrunderea bacteriilor si a resturilor alimentare sub gingie. Pe fetele care mesteca, periajul se face orizontal.
Un periaj corect dureaza 2-3 minute. Putem verifica folosind indicatorul de placa inainte de periaj, clatind 30 de secunde cu solutia de indicator si periem pana dispare complet culoarea de pe dinti.
Cu timpul ( aproximativ 2 saptamani ) vom sti sa ne spalam corect pe dinti fara sa mai verificam cu indicatorul de placa.
La finalul periajului bucal nu trebuie sa uitam sa curatam de fiecare data si limba.

Indiferent de rezultat, o igiena bucala corecta se completeaza cu vizita la medicul stomatolog la un interval de 6 luni. Controlul regulat ne scuteste de durere, tratamente complicate si cheltuieli mari.

10 iun., 2022

Importanta periajului interdentar

Ce inseamna periajul interdentar? Periajul interdentar completeaza periajul dentar si se refera la curatarea corecta a fetelor dintre dinti atunci cand periuta dentara nu ajunge pe acele fete. Daca spatiile… Read More